ΒΡΥΓΜΟΣ


Ο βρυγμός είναι μία μη φυσιολογική συνήθεια η οποία χαρακτηρίζεται από το σφίξιμο (ή τρίξιμο) των δοντιών που μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Παρουσιάζεται σε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ακόμα και σε παιδιά. Συχνά οι ασθενείς αναγνωρίζουν το πρόβλημα του βρυγμού είτε διότι το αντιλαμβάνονται την ώρα που σφίγγουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε από το θόρυβο που κάνει το τρίξιμο των δοντιών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των επεισοδίων βρουξισμού δεν προκαλούν ήχο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι βρουξιστές.


ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΙΔΙΟΙ;Ασφαλώς όχι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή ενός κατάλληλα κατασκευασμένου νάρθηκα βρυγμού. Ένας ακατάλληλος νάρθηκας, όχι απλά είναι αναποτελεσματικός, αλλά μπορεί να επιδεινώσει και τις εκδηλώσεις του βρυγμού. Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να πληροί ένας νάρθηκας βρυγμού, είναι να έχει κατασκευαστεί ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή που θα τον χρησιμοποιήσει και να ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να αποδοθεί η ιδανική σύγκλειση. Αυτό επιτυγχάνεται από τον οδοντίατρο ο οποίος θα πάρει αποτυπώματα από την άνω και την κάτω γνάθο του ασθενή και με βάση αυτό θα κατασκευαστεί ένας εξατομικευμένος νάρθηκας που θα εφαρμόζει τέλεια στην οδοντοστοιχία του ασθενή. Οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν εξασφαλίζουν σωστή εφαρμογή και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΝΑΡΘΗΚΑΣ;


Ο νάρθηκας βρυγμού είτε στην άνω είτε στην κάτω γνάθο κατασκευάζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά την παράδοση του νάρθηκα απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 ραντεβού τις επόμενες εβδομάδες για επανέλεγχο και μικροπροσαρμογές του νάρθηκα. Η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι η σωστή χρήση ενός κατάλληλου νάρθηκα βρυγμού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτής της βλαβερής συνήθειας. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή του κλινικού που θα κατασκευάσει το νάρθηκα. Στο οδοντιατρείο μας έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων βρυγμού.
© 2022 PRODENTA All Rights Reserved.

Top