Στόχος του οδοντιάτρου είναι η διατήρηση κάθε δοντιού στο στόμα, χρησιμοποιώντας όλα τα θεραπευτικά και προσθετικά μέσα που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη. Αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διάσωσης του δοντιού στη στοματική κοιλότητα, προβαίνουμε σε εξαγωγή.
- τερηδόνα
- ημιέγκλειστα ή έγκλειστα δόντια που δημιουργούν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα
- ορθοδοντικοί λόγοι
- αυξημένη κινητικότητα του δοντιού πχ λόγω περιοδοντίτιδας
- ακρορριζικές βλάβες
- αισθητικοί λόγοι
- κάταγμα σε σημείο της ρίζας του δοντιού που δεν επιτρέπει αποκατάσταση με άλλη τεχνική
- υπεράριθμα ή έκτοπα δόντια που δημιουργούν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα
Απαραίτητη θεωρείται η λήψη ψηφιακής ενδοστοματικής ακτινογραφίας και σε μερικές περιπτώσεις πανοραμικής ακτινογραφίας, ώστε ο γιατρός να έχει πλήρη εικόνα των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιστατικού. Πριν την εξαγωγή συμπληρώνεται πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας (π.χ ασθενείς με καρδιακά νοσήματα).
Η απλή εξαγωγή αφορά δόντια τα οποία φαίνονται στη στοματική κοιλότητα και προσφέρουν στον οδοντίατρο την ευχέρεια να τα εξάγει, χωρίς να χρειαστεί τομή στα ούλα ή αφαίρεση οστού.
Η χειρουργική εξαγωγή αφορά δόντια ή τμήματα αυτών, τα οποία για να αφαιρεθούν απαιτείται μικρή τομή στα ούλα και αφαίρεση φατνιακού οστού. Τέτοια δόντια είναι συνήθως οι ημιέγκλειστοι και έγκλειστοι φρονιμήτες, οι ρίζες νεογιλών δοντιών που αγκαλιάζουν τα μόνιμα και εμποδίζουν την ανατολή τους, σπασμένες ρίζες και ακρορίζια, δόντια με δυσπλασίες ή πολύ κεκαμμένες ρίζες, αγκυλωμένα δόντια κ.α.