Τι είναι η ενδοδοντία


H ενδοδοντία είναι μια εξειδίκευση της οδοντιατρικής που απασχολείται με την βιοπαθολογία των δοντιών αλλά και των ριζών τους. Εστιάζει στην πρόληψη, την διάγνωση, αλλά και την θεραπεία των ασθενειών των ιστών αυτών.


Ποια η διαφορά ενός ενδοδοντίατρου με έναν οδοντίατρο ?


Ενώ όλοι οι ενδοδοντικοί είναι οδοντίατροι, λιγότερο από το 3% των οδοντιάτρων είναι ενδοδοντικοί. Όπως και ένας γιατρός σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο, οι ενδοδοντικοί είναι ειδικοί επειδή έχουν συμπληρώσει άλλα δύο ή περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης πέραν ​​της οδοντιατρικής σχολή. Η πρόσθετη εκπαίδευσή τους επικεντρώνεται στη διάγνωση του πόνου των δοντιών και της αγωγής του ριζικού σωλήνα και σε άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με το εσωτερικό του δοντιού. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άρρωστο δόντι μπορεί να σωθεί με ενδοδοντική θεραπεία.


Οι ενδοδοντικοί έχουν προηγμένη εκπαίδευση


Για να γίνουν ειδικοί, οι ενδοδοντικοί έχουν συμπληρωματική εκπαίδευση δύο έως τριών ετών σε ένα προηγμένο ειδικό πρόγραμμα στην ενδοδοντική μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων ετών οδοντιατρικής σχολής. Επικεντρώνται στη μελέτη ασθενειών του οδοντικού πολφού και πώς να τις θεραπεύσουν.


Οι ενδοδοντικοί έχουν υψηλή εξειδίκευση


Περιορίζοντας την πρακτική τους στην ενδοδοντική, οι ενδοδοντικοί εστιάζουν αποκλειστικά σε θεραπείες του οδοντικού πολτού. Συμπληρώνουν κατά μέσο όρο 25 θεραπείες ριζικών καναλιών την εβδομάδα, ενώ οι γενικοί οδοντίατροι συνήθως κάνουν δύο. Οι ενδοδοντικοί δεν τοποθετούν γεμίσεις ή καθαρά δόντια - αφιερώνουν το χρόνο τους στη διάγνωση και θεραπεία του πόνου των δοντιών. Είναι εξειδικευμένοι ειδικοί στην εξεύρεση της αιτίας του πόνου από του στόματος και του προσώπου που ήταν δύσκολο να γίνει διάγνωση


Οι ενδοδοντικοί είναι ειδικοί στη διαχείριση του πόνου


Οι ενδοδοντικοί χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνικές για να εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς είναι απολύτως άνετοι κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους. Είναι ειδικοί στη χορήγηση αγχολυτικών φαρμάκων, ειδικά σε ασθενείς που κατά παράδοση αντιμετωπίζουν προβλήματα με το να πάρουν και να παραμείνουν μούδιασμα. Εκτός από τη θεραπεία σας άνετα, οι ασθενείς θα απαλλαγούν από τον πόνο των δοντιών μετά τη διαδικασία της ρίζας του καναλιού τους, όταν θεραπεύεται η λοίμωξη του πολφού ή η φλεγμονή.


Οι ενδοδοντικοί χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής


Οι ενδοδοντικοί έχουν υλικά και εξοπλισμό που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη θεραπεία σας πιο άνετη και επιτυχημένη. Χρησιμοποιούν ένα μικρό φύλλο από πλαστικό ή καουτσούκ που ονομάζεται οδοντικό φράγμα για να απομονώσει το δόντι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προστατεύοντας το υπόλοιπο του στόματός σας. Οι ψηφιακές ακτινογραφίες και η απεικόνιση 3-D επιτρέπουν στους ενδοδοντικούς να πάρουν λεπτομερείς εικόνες μικροσκοπικής ανατομίας των δοντιών για να δουν καλύτερα τους ριζικούς σωλήνες και οποιεσδήποτε σχετικές λοιμώξεις. Οι ενδοδοντικοί χρησιμοποιούν μικροσκόπια οδοντικής λειτουργίας για να δουν καλύτερα μέσα στα ριζικά κανάλια για να τα θεραπεύσουν προσεκτικά.


Πως θα ξέρετε αν χρειάζεστε ενδοδοντίατρο?


Εάν αντιμετωπίζετε πόνο, έχετε τραυματιστεί το δόντι σας, το δόντι σας είναι ευαίσθητο σε ζεστό ή κρύο ρόφημα, θα πρέπει να κάνετε ένα ραντεβού για να δείτε έναν ενδοδοντίατρο.


© 2019 Prodenta All Rights Reserved.

Top